Rhinoplastik: en vellykket procedure

Rhinoplastik: en vellykket procedure

set november 19, 2021

Rhinoplastik: hvad er det?
Rhinoplastik er det kirurgiske indgreb, der gør det muligt at korrigere næsens æstetiske defekter og forbedre patientens vejrtrækning. Det gør det muligt at ændre næsens form og størrelse, forbedre ansigtets harmoni uden at forvrænge dens fysiognomi. Afhængigt af det område, der skal behandles, kan det udføres under lokal eller generel anæstesi. Meget værdsat af kvinder praktiseres rhinoplastik i stigende grad af mænd, der ønsker at have et smukt udseende og dermed rette nogle fejl i deres næse. Hvis du er interesseret i rhinoplastik, kan du konsultere en kosmetisk kirurg for optimal støtte.

Rhinoplastik bruges hovedsageligt til at løse æstetiske problemer i næsen, såsom afvigelser, knogler, der stikker ud fra bagsiden af næsen, medfødte misdannelser (ganespalte, spaltelæbe) og erhvervet i livet ved sygdom eller traume.

Selvom det varierer fra sag til sag, varer denne næseoperation mellem 20 og 40 minutter, i sjældne tilfælde mere end en time. Specialisten vil informere dig om alt hvad du behøver at vide, før du går ind i operationsstuen. Før du udfører denne operation, vil det være vigtigt at diskutere med kirurgen, der vælger den mest tilfredsstillende løsning, ikke kun æstetisk, men også funktionelt. Generelt, inden operationen påbegyndes, bedøves patienten med lokal eller generel anæstesi afhængigt af sagen.

Typer af rhinoplastik
Afhængigt af patientens behov kan to typer rhinoplastier udføres: lukket og åben.

Lukket næsekorrektion
Lukket rhinoplastik gør det muligt at omforme knogle-og bruskkomponenterne i næseskelet ved små snit lavet inde i næsen. De anvendte plastikkirurgiteknikker varierer fra patient til patient afhængigt af det ønskede resultat. Det vil dog være nødvendigt at udføre brud i bunden af næsebenene for at gøre det smalere, ryggen bliver lidt sænket, og næseseptumet forkortes.

Det er også muligt at øge nogle dele af næsen. I dette tilfælde vil det være nødvendigt at bruge brusk, som i sidste ende vil blive taget fra næseseptumet. Næsespidsen, hvis skelet udelukkende er brusk, ændres ved at ombygge det pågældende brusk. I sidste ende sætter huden sig spontant på det nye skelet og bestemmer operationens endelige udseende. Denne type operation er minimalt invasiv, efterlader ingen synlige ar og producerer mindre hævelse og blå mærker end åben næsekorrektionskirurgi.

Åben næsekorrektion
Åben rhinoplastik udføres af kirurgen, når :

det er nødvendigt at fjerne eller omforme store overskud af næsens bagside,
på trods af en normal ryg er der en afrundet og bred nasal tip,
at løse problematiske asymmetrier i næsespidsen.
Denne teknik er mere invasiv og involverer et lille snit placeret omtrent halvvejs op ad columella (strimlen af bruskvæv, der adskiller højre og venstre næsebor). Det således foretagne snit gør det muligt for kirurgen direkte at visualisere de nasale strukturer, der skal omformes, og at operere mere komfortabelt og mere præcist på større områder end med en lukket rhinoplastik.

Efter operationen vil et lille resterende ar kun være synligt i de første par uger, men over tid og takket være sin position ved næsens bund vil det være usynligt. Efter en næsekorrektion drift, to nasal podninger anvendes, hvis formål er at stoppe den blødning, der forekommer normalt efter operationen, og i de fleste tilfælde en nasal mask er også placeret, hvis funktion er at guide til healing og give beskyttelse mod utilsigtede traume.

Postoperative forholdsregler
Inden for 24 timer efter operationen kan hævelse af ansigt og blå mærker forekomme, men de falder gradvist og forsvinder helt inden for en til to uger. Næsepinde fjernes 3-4 dage efter operationen. Fjernelsen er ikke smertefuld, fordi de er lavet af et silikonemateriale, der ikke klæber til næsens vægge eller dannede blodpropper.

Næsemasken bør ikke fjernes i de første 10 dage. Derefter kan den bæres i yderligere 7 dage, kun om natten for at undgå utilsigtet traume. Det er også vigtigt at undgå eventuelle traumer i løbet af 3 til 4 måneder efter operationen, så sportsaktiviteter anbefales ikke. Især bør tennis, fodbold, svømning og alle kontaktsport undgås.

Risici og komplikationer ved næsekorrektion
Som enhver kirurgisk indgreb bærer rhinoplastik risici. At kende disse risici er afgørende for at træffe en informeret beslutning om den ønskede intervention.

Nedsat eller nedsat lugtfunktion
Denne risiko er sjælden og består i en reduktion i lugtevnen. Årsagen til denne komplikation er sandsynligvis en nerveskade, der opstod under interventionen. Tøv ikke med at fortælle din kosmetiske kirurg, hvis dette sker for dig.

Vedvarende postoperativ hævelse
Hævelse er en normal og midlertidig konsekvens af rhinoplastikproceduren. Dannelsen af ødem efter rhinoplastik er normalt moderat, og spontan og fuldstændig reabsorption forekommer inden for få uger. I nogle tilfælde kan den resterende hævelse vare i flere måneder.

Risiko for asymmetri i næsen
Ikke-perfekt symmetri i næsen er mulig efter rhinoplastik. Ingen person er helt symmetrisk, og når forskellen ikke opfattes som en ufuldkommenhed, er det ikke nødvendigt at rette op på det. Efter rhinoplastik kan det ske, at resultatet ikke er helt symmetrisk. Hvis problemet er mildt og ikke meget indlysende, kan det ikke rettes. Hvis det er indlysende, er en kirurgisk revision nødvendig.

Utilfredsstillende resultat
Dette er den mest sandsynlige komplikation, og for at reducere risikoen bør en række spørgsmål afklares under undersøgelsen :

Patienten skal have en klar forståelse af funktionerne i det forventede resultat i hans tilfælde. Til dette formål er det nyttigt at se før og efter billeder og tale med den kosmetiske kirurg.
Det forventede resultat skal være i overensstemmelse med patientens forventninger.
Den foreløbige planlægning af rhinoplastik bør tilpasses den aftalte procedure.
Når disse tre punkter er klare, bør denne risiko være minimal. Det er selvfølgelig også muligt, at et utilfredsstillende resultat kan opstå, fordi ardannelsen har oplevet komplikationer, eller operationen blev udført utilstrækkeligt.

Rhinoplastik: kontraindikationer?
I nogle situationer anbefales det ikke at udføre rhinoplastik :

Systemiske sygdomme, der forårsager problemer med koagulation ;
Tager medicin, der påvirker og forsinker koagulationsprocessen ;
Situationer med patologi i næseseptumet opstod for eksempel hos mennesker, der er afhængige af kokain. Sidstnævnte forårsager alvorlig skade på septum, hvilket resulterer i nekrose og perforering. I disse situationer, desværre almindelige i dag, er de resterende nasale strukturer også beskadiget, hvilket gør operationen risikabel.
Kort sagt er rhinoplastik en intervention, der skal udføres af en professionel for at tilbyde dig de resultater, du forventer. Før du går i gang, vil det være vigtigt at afklare hvert punkt i detaljer med din kosmetiske kirurg.

Skriv et svar